Radnje će poželeti kupaca, al’ kupaca biti neće

Radnje će poželeti kupaca, al’ kupaca biti neće

Namerno sam rekla radnje! Radnje će poželeti kupaca, al’ kupaca biti neće! I namerno nisam rekla marketi ili supermarketi. Nisam rekla ni onlajn radnje! Nisam, jer nisam na njih ni mislila!

Zašto pričam o radnjama koje nisu supermarketi? Zato što znam da je moja komšinica Goca otvorila radnju, radnjicu – za prodaju jaja na komad. Bilo je tu još po nešto, naročito – toalet papir. Sve na komad. I sve po deset dinara. Komad!

Baš mi bilo žao komšinice Goce: Tek se razvela, troje dece pište… Jedno drugom do uveta. A znate već kako je to kod razvoda u ovoj zemlji: Ženi sav prtljag iz braka, znači pokretni – deca. Muškarcu, opet znate već – sve nepokretno, oveštalo, nikakvo… Kuća npr zajednički građena, al’ ne može žena da uzme baš sve i pokretno i nepokretno! Pošteno! Pa ne treba biti ala.

E sad, zašto pomenuh Gocu? Zato što sam se sažalila na nju, opet, iako je razradila radnjicu. Ima, da se ne lažemo, svega. Samo od popa uši što nema.

Al’ luda glava počela da isteruje ljude iz radnje.

Kaže:

marš napolje ako nemaš masku!

I kaže:

samo jedno može unutra, ostalo – stoj!

I to na dva znaš već čega i zbog čega?! Ja da prostiš – ne znam!

A sve se bojim Goca zna – saobraćajne znake, a nema ni vozački!

E, kukavice moja, ti imaš dva metra u celoj radnjici! I još ti ne pada na pamet što traže dva metra koja ti ni nemaš?! E, moja Goco?!

I ko će da te čeka, Zimus? Jesi ti budala, Goco?! Ja da te čekam dok mi dupe otpada?! Što, ženo?! Što bih ja tebe čekala, kad mi Maksi preko puta?!

Ti misliš da sam ja kod tebe kupovala na meru zbog vrućih krompira?! A?! Il’što imaš lepe oči. A?! Zato sam kupovala?! E, moja Goco!

Lažu te, Goco, ti što ti to kažu!

I odo’ ja u Maxi.. Konačno ko čovek! Niko mi ne govori gde da stanem, kud da idem…

E, MOJA GOCO

I kod njih je nacrtano, izobeležavano, ali i na tarabi piše… pa nije.

Ti, Goco, stvarno misliš da je fora što na tvojoj radnjici piše zabranjeno, pa zabranjeno,

pa podvučeno crvenim, pa znak ovaj,

znak onaj… ?!

Pa ti opet stavi – obavezna maska il’ – bez maske ZABRANJENO! Stavi, stavi, pa da vidiš ko će uskoro da ti uđe!!! U radnjicu dva sa dva!

Ne bi mi te bilo žao. Nek te onda teši i nek ti vrati pare u kasu onaj ko ti rek’o da stavljaš dobrodošlicu maskiranim i naoružanim! Na vrata!

Ti misliš, luda glavo, da si zato veća, da ti veća radnjica, a ti da imaš 180?! E, luda glavo! Da ne misliš da ćeš i onog nesrećnika vratiti, jer si sad postala bitna. U jeee! Jel’ si to u oblakoderu ti ili samo tvoj nos?! Misliš zato što kažu pa ceo svet tako, da si ti sad – svet?!

E, MOJA GOCO

Znate li šta me je najviše pogodilo? Za srce me ujela, ta Goca:

Meni?! Meeni, Goco, to kažeš:

Moraćete prečekati napolju! Imamo već jednog potrošača..!

E, MOJA GOCO

Au, bre, Goco, sestro slatka..! Ne znam da li me je više šokiralo nepoznavanje stila ili pravopisa. Brkanje roda i broja ili visokoparni vokabular?! Au Goco, nesrećo!

Il’ što sam već samoinicijativno čekala, pa videh da joj taj potrošač prebira po krompiru na komad već pola sata! ‘Ajde što

po krompiru na komad već pola sata! ‘Ajde što po krompiru, on se ljušti, nego po orasima. Oljuštenim! Au Goco, pa kad te tako obučiše – te i ti i potrošač virite samo očima, pa što te ne obučiše da ne brčete po orasima, pa po parama. Sve istim rukama?! Dobro, znam da do asepsola nije lako sad doći, a i ne ulazi ti u opis objava na vratima. Uokvirenih crvenim. A ti preko crvenog slova ne smeš. Znam.

E moja Goco, slušala sam te dok ronzaš uz Meg Rajan u filmu Pošta vam je

stigla.

Nego da te pitam:

znaš li majke ti milosne što si onda plakala?

Ako znaš:

1. Što sad ne ronzaš, Goco?!

2. Pa ti si sad Meg, a ne shvataš?!

3. Ako već ne shvataš, pitaj, ženo!

E, MOJA GOCOOVCO

4. Da ne misliš, leba ti, da će se i za tebe naći neki Tom Henks, e, moja Goco?! Nisam znala, Goco, da si toliko naivna, da ne kažem nešto gore!

E, moja Goco!

Nego dok se ti dozoveš, odoh ja u Maxi,

preko puta mi je i tamo ne kažu –

marš napolje, nemaš masku!

I ne kažu na parove razbrojs’!

I širina, brate… Možeš da se distanciraš do mile ti volje…!

I nemoj da ti padne na pamet da kažeš, kad se osvestiš, da ja više volim Maxi od tebe. Da ga, čak, favorizujem, na tvojoj grbači! Nemoj da ti padne na pamet da kažeš :

što mi nisi rekla?!

… Na pamet, ovco?! Tojest – Goco!

Nego, ne budi ovca – nego Goca!


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Instagram