Treći talas, e pa šta je – ako je talas, nije lav

Treći talas, e pa šta je – ako je talas, nije lav

Treći talas, e pa šta je – ako je talas, nije lav… Treći talas pa neka je, ne boji se ko je zdrav.

Niti znam što mi je ova nabrajalica pala na pamet, niti znam što bi nam neko pretio talasima?!

Meni kad se kaže – talas, ja odmah pomislim na more. Kako je izležavati se na talasima plavog mora, znamo samo ONO i ja! Kako koje ONO – pa – More! Stvarno ne znam na šta ste vi mislila. Dakle, ko ne ume da uživa u talasima, taj ne zna šta je adrenalin, akcija, pokret, da ne kažem – muv! Šta mu ja mogu – ja umem, tj umela sam! I zato ne shvatam da me ubiješ, zašto nam neko preti talasima?! Još našli meni i mojoj generaciji koju su učili da plivamo tako što bi nas najluđa tetka u familiji bacila u talase. Majka k’o majka, nije smela. A htela je da joj dete bude opaki plivač, sportista. Sve po onoj proklamovanoj mantri: ništa nas ne sme iznenaditi – da joj dete bude spremno i spretno… Za svaki slučaj.

I tako – letovali mi pa i po najgorem nevremenu putovali do raznih mora u Jugi. Grmi, seva – mi stižemo… Moja otac vozio kao pas, bez umora, jer je i on bio akcijaš! Obnavlajo zemju, akcijao na pruzi Beograd- Bar, a sad će da cvika od primorskog asfalta… ili – od talasa… Čuj – da cvikam od talasa… ?! Bože me sačuvaj i sakloni! Pa ja surfovala po istim, a sad kad sam ovladala svim disciplinama i pod stare dane znam da surfujem i po snegu i ledu u nedoastatku mora – sad ću da cvikam od talasa?!
Ono – sad mi pade još veća glupost na pamet. Mislim, ‘ajde što plaše Hrvate, Slovence (tamo ima najviše uplašenih) pa i Crnogorce al’ što, bre, mene da plaše talasima, kad sam ja odavde – iz Srbije?! Il’ sam ja nešto pobrkala, ili mi mora – bez?!

Mada, lecnuh se:

Ako struka kaže, koja li sam ja budala da kažem drugačije?! Ja – Titova pionirka, naučena da slušam autoritete, školovane i to… Al’ ima tu začkoljica. Ja sam bila mnogo mala kad je Tito umro, pa sam možda i pozaboravljala, jer nešto mi sam jezik izleće napolje kad čujem te autoritete… Nego ima još jedan problem: u međuvremenu sam se i ja iškolovala pa postala i autoritet! Nego šta! Kad vidim ove sad autoritete – možda sam se i preškolovala! Jeee, kažu da ni to ne valja. Znala sam da će i mene kad tad da stigne to iznenađenje… Džaba obuka.

Čovek doktor, nema šta – čitaj: – STRUKA! DAKLE – ČITAJ:

https://ekspresvesti.rs/cenzura/item/940-da-li-ovakvim-ludacima-treba-verovati-doktor-zeli-da-nevakcinisana-deca-nose-zute-znacke-bas-kao-i-zidovi-u-nacistickoj-njemackoj-video

Dakle, ništa od struke, pa moradoh opet Vujakliju u naručje i delji po našim lepim srpskim rečima… Ako pitate što pored Gugla uzimam Vujakliju, odgovor je – baš zato! Dakle, naške reči ćete naći samo u starim knjigama, Gugl sve poenglezuje, pa zato naša deca kako tako znaju engleski makar i u šiframa a srpski- ama baš NIIKAKOO! Pa ni u šiframa.

Elem:

Talasi – značenje:

Talas je prenošenje energije duž ose osciliranja tako što tačke na toj osi počinju oscilirati i izlaziti iz svog ravnotežnog položaja (prenoseći susednim tačkama, na toj osi, energiju da započnu osciliranje).

Tipovi talasa:

  • Mehanički
  • Elektromagnetni ili longitudinalni

Talasi mogu biti pojave na vodi tj, kretanje vode zbog pomeranja vazduha – vetra i sl. To, to sam ja pomislila… Učila ja i fiziku, al’ mi ovo prvo palo na pamet.

Talasi mogu da budu i nervni, tj moždani… Au, to je! Čim dođemo do mozga, onda te tresnu po labrnji i kažu, umesto – Kuš – Ne talasaj! Tj brnjicu na labrnju! To je to, prijatelju moj! Eee, koja sam ja budala, pa se ne setih! Možeš kak’u ‘oćeš! Tu su pošteni: možeš šivenu, plastičnu, šal, visoku kragnu, rolku, sve može… Samo da ne laprdaš! Pošteno! Doduše i da ne dišeš, što nije baš pošteno, osim što nemaš šta da dišeš. Jer mi vazduha nemamo – samo otrovi i nano čestice, teški metali koje nam bacaju sa neba. Kao bombone – još od kada su DOS-ovc(I/E) potpisali da nam je NEBO SLOBODNO! Ne za nas, nego za Nato!

Al’ opet – što treći talas?! Ne shvatam. Pa opet tražim značenje reči – treći. I našla, odma’, jer Vujakliju ne ispuštam od kada sam je dobila od roditelja. U četvrtom razredu osnovne!

Treći – je redni broj koji označava kako mu samo ime kaže – da je nešto treće po redu. Elem, opet pitanje iznenađenja i to iz mozga:

Da bi talas bio treći, moralo je da budu pre toga – prvi, pa drugi! Ja ne znam dal’ sam zaspala, al’ sam ostala kod pretnje drugim talasom?! Rečeno je da će drugi talas da dođe tačno u vreme gripa, u novembru, decembru, januaru i da će to dvoje da se pomeša. Ono – nauka kaže

da je to nemoguće i da se nikada nije desilo ( da se pomešaju dva virusa) … Dobro, ne klepeći ženo, hoću da pitam: kad je projurio taj drugi, kad je još novembar, a sad nam prete trećim?!

U nedostatku validnog odgovora, makar na jedno pitanje, odo’ ja da trkeljišem Vujakliju, jer tu imam bar neke odgovore:

Samo mi nešto nije jasno. Da li je OVO pandemija ili plandemija? Zašto neki na ovu pandemiju dodaju l gde mu mesto nije?! A?! Kažu ljudi – nepismeni sto posto – da se ovo zove plandemija. Otkud to l mamicu mu njegovu?! Čudila se ja. Ma, šta znaju nepismeni – niti su epidemiolozi, niti virusolozi! Jer, po novom pravopisu, ako nisi bar jedno od to dvoje – ma neka si i neurohirurg – nepismen si!

Elem, čudila se ja, kad – ne lezi vraže, kaza mi se samo! To nije isti koren reči. Al’ liči.

Plan znači nešto planirati, smišljati plan za neki posao… HM, HM – kakav posao, pitanje je sad?!

Ja ne bih bila ja, da u sred razotkrivanja značenja PLANDEMIJE, nisam pomislila na nešto deseto! Na primer na staru izreku:

reci plan – naglas i čućeš đavola kako ti se cereka u brk!

Kažu da je planiranje đavolova rabota. Možda sam tek sad shvatila značenje. Jer kako meni da bude jasno da to nije ono planiranje kad sam ja planirala da mi majku u pola tri kad dođe sa posla, čeka moj prvi kolač. Napravila sam ga prvi put za njen rođendan. Ne, ne nije to taj plan… Đavolov plan je mnogo robusniji, sa lošim namerama, nepokolebljiv, arogantan, zločinački čak. Neće vam on staviti na sto kolače, prijatelji moji, lažu vas. Ono možda će vam i staviti, al’ nećete ga vi jesti! Kako mislite sa brnjicom na ustima da jedete kolače?! A ONI JESU IMALI DOBRU NAMERU. Ko vam je kriv kad sve poverujete!

Pa da – sad sam se setila! Znate li od kuda ono L?! To je zato što krizni štab kaže da zna da će u subotu na dan gospodnji 17.11. 2020.  osvanuti 1000 zaraženih… Čekaj, to je samo dva dana od danas, a danas je troje zaraženo…

I tu meni kvrcnu – imam da istražim problem koje mi napraviše dve vrlo slične reči, al’ od različitih korena. Skoro sam sigurna da veze jedna s’ drugom nemaju. Tako poče moje putešestvije po rečima nam u srpskom jeziku ili bar onome što je od njega ostalo. Ja se ne bih problemu podsmevala, obzirom da naša deca mnogo bolje upotrebljavaju engleske reči na primer, nego naše – srpske. Da se ne ponavljam. Skraćenice, još bolje. Baš to i mislim – da je zbog toga i nastao ovaj problem – širokih, gotovo epidemijskih razmera. Kako da vam kažem, ja mislim da je OVO sve zbog nepoznavanja srpskog jezika!

A MOŽDA I GREŠIM:

ČUDAN NEKI DOKTOR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Instagram