JEL’ SE UMIRE OVIH DANA OD NEČEGA, VALJDA

JEL’ SE UMIRE OVIH DANA OD NEČEGA, VALJDA

Otvoreno pitanje: Ko je sve umro ovih dana i od čega?!

Od Nečega – valjda.

Da li je ovih dana od Nečega umro moj drug Milenko koji je bio u ratu koji se nikada nije desio na ovim prostorima?

Kako što pitam? Možda zato što sam pitala njegovu sestru i ona nije znala! Pitala sam njegovog sina – ni on nije znao!

Lepo pitam, pismena sam:

– Pa šta mu je bilo?

Njegovi rođeni u horu: – Pa ne znamo, Od nečega.

Valjda!

Opet ja zgranuta, jer čovek nije bio za umiranje po svim osnovama: ni blizu 65! Nije bio bolestan ni od čega… Dobro možda od propasti, straha, užasa… Al to nije bolest – to je vanredno stanje! Opet!

Valjda!

Ili je možda umro zato što je bio inspektor u policiji, pa više nije bio. Da, za neupućene – rat koji nije ni počeo, završio se. Pa šta je onda ostalo mom drugu Milenku nego da obzirom da je završio prava, a ne treba im u organima reda i mira…?!

Kako je moj drug Milenko bio večiti advokat – pripravnik u svojoj kancelariji, a umro od Nečega ovih dana

Valjda!

Znači, šta će moj drug Milenko koji je umro ovih dana i to možda od Nečega (a od čega bi) nego da ode u advokaturu?! Tada!

Valjda.

Tako je postao boga mi, godinama – advokat u pokušaju. Sve to posle rata koji se nikada nije desio na ovim prostorrima. U pokušaju, jer nikada njegova generacija i njegov kalibar ljudskosti, poštenja, morala, nije mogao da preboli… Ništa pa ni inspektorstvo na Ustavom zagarantovanom Kosovu gde je službovao.

A još manje advokaturu gde je trebalo da bude gladijator u arena i sa tzv kolegama i sa tzv koleginicama koje su mu sudile, iako se nije sudilo njemu! A sudila mu je koleginica iz klupe kojoj je šaputao i kojoj smo se svi valjali po klupama od smeha, jer nije znala razliku između Sicilije i sicilijuma. A što, opet, znači da je brkala istoriju, geografiju i hemiju. Sitnica, čoveče! Kao da joj je to trebalo na pravima?! Zato ga je posle kecala sa onim što je znala bolje od njega! I sve zato što joj je šaputao!

Valjda!

E, ona je sada sudija i zbog nje i njene sudnice – počeo je da se gasi. Doduše nije ni imao plamen od kada se vratio sa Kosova… A ne kažem da je jedino ta sudija držala šmrk za gašenje – plamena. Ne kažem, bilo ih je ohoho!

Da li je umrla moja drugarica iz klupe pre deset godina od istog – Nečega?!

woman in black overall lying down on wooden dock

Imala je iste simptome kao i moj i njen drug Milenko. I isto sve po redu i zakonu – tako je živela!

Valjda!

Završila je medicine na silu, jer su joj roditelji nametnuli socijalnu distancu da bi bila kao njen ujak naučnik i doktor medicine. A to ne može, bato, ako si socijalno aktivan, tj nedistanciran! E sad, kakve je ona veze imala sa ujakom doktorom medicine… Verovatnu majku, a njegovu sestru koja je bila seoska učiteljica i sve svoje frustracije zbog brata – sručila na moju drugaricu iz klupe. A opet, kakve je majka imala veze sa današnjim Kovidom pa nametala socijalnu distancu…?! I to nestručno…?!

Al’ moja drugarica je stvarno i završila – medicinu! I tek kada sam videla umrlicu shvatila sam, jer sam bila na socijalnoj distanci od nje – da je umrla od nečeg nepoznatog… Samo se vi smejte! Vi mislite da je tada postojao krizni štab da nam kaže od čega se sme i mora umreti…?!

Valjda!!!

Zvala se Vesna, koja je stvarno završila medicinu. Al’ kasno, tj rano – nije postojala vakcina od Kovida i ona se ugasila isto kao i moj drug Milenko kol’ko preključe. Ugasila se kao i on i niko nije znao zašto. A pre deset godina. Koje crno 65 +… A da, posle su rekli da umiru i bebe i deca i to…

Valjda!

Al’ koja je vajda i znati ko je umro od Nečega ovih dana, valjda

kad

kažu najbliži – nisu mogli da dišu, nisu mogli da jedu, zanemoćali su i – umrli iznenada.

Svi bili u šoku. Doduše, ne znam da li je majka moje drugarice Vesne bila šokiranija što joj je kćer umrla pre nje ili što je završila medicinu sa 35?!

Verovatno, ipak zato što je umrla pre nje i iznenada!

Valjda!

Da li je zato – od šoka umrla i Vesnina majka ovih dana? Znate kakav je šok, stiže kad on hoće… Ili je i ona od Nečega, jer je bila zatvorena mesecimaa, a ćerka nije bila tu da je bar ona obiđe. Jer, k o će – patrola?! A ne zna da je to – Nešto crnje i od Šoka!

Valjda!

I molim vas, ako brkam ispravite me – jel’ to Kovid? Jel’ to ono od čega svi umiru ovih dana??!!

Jesu li to ti simptomi – zanemoćalost, nije vam ni do čega, ne jede vam se, ne živi vam se …?! I onda – tres! Umreš, a niko ne zna zašto!!!

Čuj mene – niko ne zna zašto… A ko da zna, kukala nam majka, kad smo svi – na distanci?! Socijalnoj!

Bio vitalan, nisi imao hroničnu bolest, nisi imao temperaturu, nisi se zakašljao, a umro! Neću ja sad da trkeljišem po papirima kriznog štaba ili da se, ne daj bože, izdirem na struku, al’ šta li piše? Jel’ to Kovid, jer od njega se isključivo i umire ovih dana?! I šta sad?

Ima još:

Ko je sve umro od Kovida 19 i zašto se ne radi autopsija da se to proveri?

Pa autopsija se i radi kad familija ne zna zašto je neko njihov umro?

Valjda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Instagram